Χαρά, τρισύλλαβο ὄνομα λαμπρόηχο, τὸ Βραχώρι! κ᾿ ἐσὺ λαμπρή, τῆς Ρούμελης χαρά, δουλεύτρα κόρη, κι᾿ ἂν ἄλλο πῆρες, ὄνομα θαμμένο στὰ βιβλία, μ᾿ ἀρέσει τ᾿ ἀρματωλικὸ ὄνομά σου μὲ τοῦτο, καὶ ὁλοζώντανη, τὴ βλέπει ἡ φαντασία  τὴ ζωγραφιά σου.

Κωστής Παλαμάς

Δημοσιεύτηκε 13/11/2010 και ώρα 22:00

Η Φιλαρμονική ξεκίνησε το 1896 ως τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής». Αρχιμουσικός τότε ήταν ένας Αυστριακός , γιος του Αρχιμουσικού της Κέρκυρας με το όνομα Σαϊλερ. Η φιλαρμονική πλαισίωνε τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης .
Η λειτουργία της Φιλαρμονικής διεκόπη το 1940 και ανασυγκροτήθηκε το 1949 με την επωνυμία « Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ».
Το 1960 στο Δήμο Αγρινίου , συστάθηκε νομικό πρόσωπο Φιλαρμονικής Δήμου Αγρινίου, όπου σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο «ΟΡΦΕΥΣ» συντηρούσε και διοικούσε τη Φιλαρμονική.
Το 1995 ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε εξ' ολοκλήρου την χρηματοδότηση και διοίκηση της. Σήμερα αριθμεί 130 μουσικούς μέλη της και 200 περίπου μαθητές, οι οποίοι διδάσκονται δωρεάν μουσική και στελεχώνουν τη Φιλαρμονική .
Οι δραστηριότητες της Φιλαρμονικής είναι ποικίλες . Καθιέρωσε από το 2007 έναν καινούργιο πολιτιστικό θεσμό στην πόλη του Αγρινίου που τον ονόμασε << Τραγουδώντας Στις Γειτονιές της Πόλης >> και περιλαμβάνει συναυλίες σε διάφορες γειτονιές , επίσης καθιέρωσε και γιορτάζεται και στο Αγρίνιο η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που αγκαλιάστηκε από το κοινό της πόλης μας . Στο Αγρίνιο η παρουσία της είναι έντονη με συμμετοχή σε παρελάσεις , τοπικές γιορτές , λιτανείες , συναυλίες και γενικά σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης . Συνολικά πραγματοποιεί 50-60 εμφανίσεις κάθε χρόνο στη Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Επίσης Μουσικά Σύνολα της Φιλαρμονικής είναι το σύνολο χάλκινων πνευστών Brass For Fun και η Ορχήστρα Σαξοφώνων Golden Saxophone.
Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ του εξωτερικού όπως Βουδαπέστη και Ντέμπρεσεν της Ουγγαρίας.
Είναι η πρώτη Φιλαρμονική που έδωσε συναυλία στη Μεγάλη του Γένους Σχολή , στην Κωνσταντινούπολη το Σεπτέμβριο του 2007 για τους Έλληνες της Πόλης ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Για πρώτη φορά στις 29 Μαρτίου 2008 συγκροτήθηκε στο Αγρίνιο , σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διευθυντών, Αρχιμουσικών , Υπαρχιμουσικών Φιλαρμονικής Ορχήστρας (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο.-Ο.Τ.Α) η Ορχήστρα των Ελλήνων Αρχιμουσικών, την οποία διεύθυνε ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής μας κ. Βασίλειος Κ. Κονήδας .
Είναι η πρώτη Φιλαρμονική που έχει συνοδεύσει το κουιντέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass σε συναυλία στις 14-2-2009 στο Αγρίνιο.
Στην Ελλάδα η παρουσία της είναι έντονη και έχει συμμετάσχει σε διάφορα Φεστιβάλ δίνοντας πολλές συναυλίες όπως στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας , Μεσολόγγι , Αρχαίο Ωδείο στην Πάτρα , Καρπενήσι , Φεστιβάλ Νέας Φιλαδέλφειας , Λευκάδα , Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων , στην 3η , στην 5η και στην 9η Διεθνή Συνάντηση Νεανικών Ορχηστρών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης , Χαλκίδα , Aίγιο , Άμφισσα , στη Λήμνο ( Μύρινα και Μούδρο) στο 1ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών στην Κω , Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου καθώς και την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής διευθύνει ο Αρχιμουσικός κ. Βασίλειος Κ. Κονίδας.

Έτσι ο σύλλογος Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» δικαιολογημένα θεωρείται ως ο αρχαιότερος σύλλογος του Αγρινίου, και είχε συμμετοχή στα δρώμενα του Αγρινίου (επίσημες τελετές, θρησκευτικές πανηγύρεις και λαϊκές υπαίθριες διασκεδάσεις)  με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του.


ΠΗΓΗ:

Bookmark and Share